Kwik beïnvloedt het gedrag van witte ibissen. Het maakt ze 'homoseksueel'. Bij een hoge dosering stijgt de kans dat mannetjes paren met andere mannetjes. Wetenschappers uit Florida en Sri Lanka bestudeerden het effect van kwik in de voeding van de vogels. Ze wilden eigenlijk uitzoeken waarom ibissen minder broedden in gebieden waar kwik in het water voorkwam.
In warme wetlands, zoals de Florida Everglades waar deze vogels verblijven, is er veel kans op verontreiniging met kwik. Bacteriën die in de dikke zuurstofvrije sliblaag leven veranderen het kwik in zijn meest giftige vorm: methylkwik. Deze stof werkt als een 'biologische bedrieger' en wordt door het lichaam gezien als een hormoon. Dat is dan weer van invloed op het voortplantingsgedrag.
Het team gaf de ibissen voedsel met dezelfde concentraties van kwik als die gemeten werden in de garnalen en kreeften die de vogels dagelijks consumeren. De vogels plantten zich minder voort en misschien is dat ook het geval voor andere dieren in de wetlands. Dat laatste moet nog uitgezocht worden.
Bron(nen): BBC News