Mdma succesvol in behandeling ptss: verbluffende resultaten

Wetenschap
dinsdag, 16 augustus 2022 om 10:43
anp 88622001
Na decennialang in het verdomhoekje te hebben gebivakkeerd, doet psychedelische therapie opnieuw zijn intrede in de behandelkamer. Vooral voor trauma's zou een behandeling met bijvoorbeeld mdma zinvol zijn.
Mdma is de werkzame stof in xtc en is normaal gesproken een partydrug, maar onder begeleiding van therapeuten kan het getraumatiseerde militairen ook helpen om van hun klachten af te komen. Uit een recente Amerikaanse studie naar het effect van het middel bij zwaar getraumatiseerde militairen blijkt dat mdma erg effectief is.
Zachtere emotiesOngeveer 15 procent van de uitgezonden militairen in Nederland krijgt last van een vorm van ptss. Een gewone gedragstherapie helpt lang niet altijd. "Zeker als veteranen al jaren vastzitten in destructief gedrag, zien we dat ze lang niet altijd gebaat zijn bij een serie gesprekken of cognitieve gedragstherapie", vertelt psychiater Eric Vermetten in de Volkskrant.
Dan kunnen psychedelica uitkomst bieden. Soms lsd, maar steeds vaker mdma. "Lsd wekt hallucinaties op, mdma is een middel dat de emoties zachter maakt. Als je worstelt met schuld en schaamte, werkt mdma mogelijk beter. Het kan een katalysator zijn waarmee je kunt terugblikken op traumatische herinneringen met minder angst en veroordeling."
Nachtmerries"Bij veteranen met hardnekkige ptss blijft de herinnering aan het trauma negatieve energie oproepen, omdat ze de gevoelens die erbij horen wegdrukken. Het is hun manier om te overleven. De nachtmerries zijn ook altijd hetzelfde, al tien, soms twintig jaar lang. Dat is verschrikkelijk. Met mdma kunnen ze bij die opgesloten gevoelens komen."
Vermetten heeft nu een aantal veteranen behandeld met mdma. "Het zijn lange sessies, van ongeveer acht uur per keer. We zijn er altijd bij met twee psychotherapeuten, de sessies zijn intensief, we laten de patiënten niet alleen. Het bijzondere is: we hoeven ze niet te sturen met onze vragen, ze weten dondersgoed waar ze heen willen. Ik vind het indrukwekkend om daarbij te zijn."
Geen wondermedicijnDe psychiater was diep onder de indruk van de eerste studies naar de werkzaamheid van het middel. "Toen ik tien jaar geleden de eerste onderzoeksresultaten zag, dacht ik: dat kan niet waar zijn. Maar de eerste grote studie, die vorig jaar is gepubliceerd, laat zien dat twee derde van de veteranen die met mdma zijn behandeld geen ptss meer heeft, twee keer zo veel als in de placebogroep. In ruim drie jaar tijd had een kwart van de groep een terugval, driekwart bleef vrij van symptomen, zonder dat ze verder nog werden behandeld."
"Het is geen wondermedicijn, het is niet zo dat alles na een paar mdma-sessies is opgelost. Maar er is ook geen sprake van een honeymoon-effect, er kan iets fundamenteel veranderen in de wijze waarop zij naar zichzelf en naar de wereld gaan kijken."