Toen Rusland in maart Oekraïne binnenviel, voorspelden energie-experts dat de olieprijzen tot $ 200 per vat zouden kunnen stijgen, een prijs die de wereldeconomie op de knieën zou brengen.
Nu zijn de olieprijzen lager dan toen de oorlog begon, na een daling van meer dan 30 procent in amper twee maanden. Maandag deed het nieuws over een vertragende Chinese economie en een verlaging van de Chinese rente de prijzen verder dalen, tot minder dan 90 dollar per vat.
Benzineprijzen dalen; de prijzen van vliegtuigbrandstof en diesel dalen ook. Dat moet zich uiteindelijk vertalen in lagere prijzen voor allerlei goederen en diensten van voedsel tot vliegtickets.
Maar het zou voorbarig zijn om dat te vieren. Energieprijzen kunnen net zo gemakkelijk stijgen als ze kunnen kelderen, onverwacht en plotseling, waarschuwt de energie-expert van de New York Times.
Dat kan iets op het gebied van de politiek zijn, maar ook een orkaan die olieplatforms buiten gebruik stelt.
Maar er zijn ook redenen om een verdere daling te verachten. Er zijn tekenen van een recessie in zowel de VS als de EU. Minder economische bedrijvigheid leidt tot minder vraag naar olie. En een nieuwe deal tussen Iran en het westen kan leiden tot aanvoer uit de rijke olievelden van Iran."Ik denk dat de olieprijzen omlaag gaan", zegt Sarah Emerson, president van ESAI Energy, een analysebedrijf tegen de NYT. "We hebben verschillende factoren die samenkomen: China vermindert zijn invoer van ruwe olie in het derde kwartaal, we hebben het einde van het zomerbenzineseizoen, we hebben zorgen over een economische vertraging en eerlijk gezegd, veel aanbod."