Hoe ziek iemand wordt van het coronavirus hangt grotendeels af van hoe het immuunsysteem reageert op de indringer. Maar wat er dan bij de een anders werkt dan bij de ander, is nog steeds een raadsel. Een nieuwe studie van de universiteit van Yale schijnt licht op de zaak.
Volgens de studie produceert het lichaam van mensen met ernstige Covid 'auto-antilichamen'. Dit zijn antilichamen, die in plaats van de aanval te openen op het binnendringende virus, het hele immuunsysteem en de organen van een patiënt aanvallen.
De onderzoekers ontdekten dat mensen met ernstige Covid-19 auto-antilichamen aanmaakten die zich hechten aan cruciale eiwitten die betrokken zijn bij het herkennen en schoonmaken van cellen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus. Het gaat om cytokines en chemokines, die interfereren met de normale werking van het immuunsysteem en de ziekte zo kunnen verergeren.
De wetenschappers van Yale gebruikten een nieuwe techniek om 170 opgenomen covidpatiënten te scannen op auto-antilichamen. Ze vergeleken de scans met die van mensen met milde symptomen en mensen die het virus niet hadden opgelopen. In het bloed van de opgenomen patiënten zijn inderdaad auto-antilichamen gevonden die onder meer de werking van andere immuuncellen kunnen blokkeren.
De wetenschappers denken dat deze auto-immuunreactie een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van een ernstige Covid-infectie. Covid-19 is dan voor sommige patiënten een auto-immuunziekte, ontstaan door de besmetting met het coronavirus, aldus de onderzoekers.
Bron(nen): Science Alert