Meer dan 55 procent van de spermamonsters van een Franse vruchtbaarheidskliniek bevatten hoge gehaltes glyfosaat, 's werelds meest gebruikte onkruidverdelger. Glyfosaat is – ondanks sterke baanwijzigingen dat het voor mens en dier zeer schadelijk is – nog altijd toegestaan voor boeren om hun opbrengst te verhogen. De stof wordt er ook sterk van verdacht de ziekte van Parkinson te veroorzaken.
Dit maakt het aannemelijk een negatieve invloed van de omstreden chemische stof op de voortplanting en mogelijk op het nageslacht, stellen wetenschappers in nieuw onderzoek in
Science Direct.Wereldwijd dalen de vruchtbaarheidscijfers en veel onderzoekers vermoeden dat blootstelling aan giftige chemicaliën zoals glyfosaat een belangrijke oorzaak is van de daling. Het artikel ondersteunt dat vermoeden. Werknemers in de landbouw hadden de hoogste glyfosaatspiegels.
Bij 96 procent van de boeren die deelnamen aan het onderzoek, werd de stof in sperma teruggevonden. De onderzoekers schrijven dat het verstandig zou zijn voor regelgevende instanties 'om het voorzorgsprincipe toe te passen', wat betekent dat ervoor wordt gekozen extra maatregelen te treffen om de gezondheid te beschermen, totdat er verder onderzoek is gedaan.