Niet alleen op economisch, maar ook op wetenschappelijk gebied laat China hogere groeicijfers zien dan alle andere landen. Uit gegevens die in opdracht van de Financial Times zijn verzameld, blijkt dat de groei van het wetenschappelijk onderzoek in China de afgelopen dertig jaar onafgebroken de hoogste ter wereld is geweest.
Als de Chinezen zo doorgaan, hebben ze in 2020 de VS ingehaald als de belangrijkste producent van wetenschappelijke kennis. De Chinese wetenschappers zijn vooral sterk op het terrein van de chemie en de materiaalwetenschappen.
Volgens James Wilsdon van de Royal Society in Londen zijn er drie factoren werkzaam bij de opmerkelijke groei van het Chinees wetenschappelijk onderzoek: de hoge overheidsinvesteringen, de georganiseerde kennisstroom van de fundamentele wetenschapsbeoefening naar commerciële toepassingen, en de slimme manier waarop China gebruik maakt van de Chinese wetenschappelijke diaspora in het Westen.
De kwaliteit van het onderzoek laat nog wel te wensen over, maar verbetert snel.
Dit alles staat in schril contrast met de prestaties van Rusland. Waar de vroegere Sovjet-Unie een wetenschappelijke supermacht was, is Rusland van de vier snelgroeiende opkomende economieën (China, India, Brazilië en Rusland) op wetenschappelijk gebied een achterblijvertje (zie bijgaande grafiek).
Bron(nen): Financial Times Welingelichte Kringen