In China hebben wetenschappers het weer aangepast, zodat de lucht helderblauw was tijdens een politieke viering eerder dit jaar. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Beijing.
Op 1 juli vierde de Communistische Partij van China haar honderdjarig bestaan. Daarvoor kwamen tienduizenden mensen bijeen op het Tiananmen-plein. In de uren voorafgaand aan het evenement hebben meteorologen het laten regenen, zodat de lucht daarna blauw was en de luchtvervuiling minder ernstig.
De Chinese overheid is groot voorstander van de technologie om wolken te maken. Er worden miljarden uitgegeven aan het manipuleren van het weer om zo agrarische regio's te helpen of belangrijke evenementen, zoals de Olympische Spelen beter te laten verlopen.
Cloud-seeding, zoals de techniek in het Engels heet, houdt in dat er zilverjodide wordt toegevoegd aan wolken. De regendruppels clusteren rond de deeltjes, waardoor ze zwaarder worden en eerder gaan vallen.
LuchtkwaliteitMaandag
schreef de South China Morning Post over een onderzoek onder leiding van milieuprofessor Wang Can dat definitief aantoonde dat er vlak voor het eeuwfeest van de partij een forse afname was van luchtvervuiling, veroorzaakt door een cloud-seeding-operatie. Omwonenden in de bergen zagen dat er op 30 juni raketten de lucht in werden geschoten. Volgens het onderzoek dat in vakblad
Environmental Science verscheen, hadden de raketten zilverjodide bij zich om regen te stimuleren.
De onderzoekers melden dat de kunstmatige regen de hoeveelheid fijnstof (PM2,5) met meer dan twee derde liet dalen. De luchtkwaliteit ging volgens de WHO-standaard van 'matig' naar 'goed'.
Dat klinkt positief, maar de technologie is omstreden. Ten eerste omdat China regen 'inpikt' van omliggende landen, die zelf ook kampen met droogte. Ten tweede ligt het ethisch gevoelig dat je gaat ingrijpen in het weer. En tenslotte is het moeilijk om controle te houden over de neerslag en is onduidelijk hoe veilig het precies is.