Cyanide is nu voor mensen een zwaar dodelijk gif, maar vroeger was het mogelijk cruciaal voor het ontstaan van leven. Dat zou ook betekenen dat het leven niet in zee maar op land is begonnen.
Bij de vulkaanuitbarstingen die de aarde heel lang geleden teisterden kwam er cyanide in de lucht terecht. In nieuw onderzoek van het Scripps Research Institute uit Californië werd een serie reacties uitgevoerd, gebaseerd op de cyanide die zo in de zogenoemde oersoep terechtkwam. En wat bleek: die gifstof leverde energie in de vorm van elektronen die zo de productie van biologische moleculen mogelijk maakte.
Het zou kunnen betekenen dat het leven op aarde is ontstaan en niet in zee zoals altijd werd gedacht, maar zover zijn we nog niet, reageert Wilhelm Huck, fysisch-chemicus aan de Radboud Universiteit, in de Volkskrant: "Het is op dit moment geen zelfstandige cyclus. Je moet na elke individuele reactie nog even ingrijpen en de volgende reactie klaarzetten."
Verder noemt hij cyanide erg interessant. "Cyanide breidt de diversiteit van moleculen die je kan maken direct enorm uit, puur vanwege het simpele feit dat het naast koolstof ook stikstof bevat."
Bron(nen): De Volkskrant