Van een eeneiige tweeling groeide de ene helft op in de VS en de andere in Zuid-Korea. Op volwassen leeftijd werden ze herenigd, waarna wetenschappers de verschillen konden onderzoeken. De resultaten waren verrassend.
Hoewel IQ voor 80 procent erfelijk is - in cognitieve tests scoren tweelingen meestal ongeveer gelijk - was dat in dit geval niet zo: er bleek 16 punten verschil in IQ tussen de twee meisjes, schrijven de wetenschappers in vakblad
Personality and Individual Differences.
Er waren natuurlijk ook veel overeenkomsten. "Hun persoonlijkheid, eigenwaarde, psychische gezondheid, werktevredenheid en medische geschiedenis vertoonden veel gelijkenissen," schrijven de onderzoekers in hun
paper. "Maar in tegenstelling tot eerder onderzoek waren er opmerkelijke verschillen in algemene intelligentie en non-verbaal redeneervermogen."
De onderzoekers vinden dat er daarom opnieuw gekeken moet worden naar de mate waarin onze intelligentie wordt bepaald door onze genen of door de omgeving waarin we opgroeien.
Kwijt op de marktDe tweeling werd in 1974 geboren in Zuid-Korea en op 2-jarige leeftijd van elkaar gescheiden, nadat het ene meisje zoekraakte op een markt. Ze kwam in een ziekenhuis 160 kilometer verderop terecht en ondanks pogingen van haar biologische familie om haar te vinden, werd ze uiteindelijk geadopteerd door een koppel in de VS.
De tweeling werd in 2020 herenigd nadat de Amerikaanse vrouw een DNA-sample had ingeleverd om deel te nemen aan een programma dat verloren kinderen uit Zuid-Korea probeerde op te sporen. Wetenschappers namen daarna contact op met de tweeling en onderwierpen hen aan een reeks tests en interviews.
Hoewel er veel overeenkomsten waren, scoorde de vrouw die in Zuid-Korea opgroeide hoger op redeneervermogen en denksnelheid. Naar de redenen blijft het gissen. Wat mogelijk meespeelt is dat de Amerikaanse vrouw enkele hersenschuddingen heeft gehad.
Daarnaast groeide de Amerikaanse op in een gezin met meer conflict en minder vrijheid, vergeleken met het Zuid-Koreaanse gezin. Verder is in het algemeen de Amerikaanse cultuur individualistischer en de Zuid-Koreaanse cultuur meer collectivistisch. Dat heeft mogelijk invloed gehad op sommige persoonlijkheidsscores.
Het is belangrijk om niet te harde conclusies te trekken uit de bevindingen bij één tweeling. Wel kan het een interessante basis vormen voor vervolgonderzoek.