Volgende gevaar: het virus muteert

Wetenschap
maandag, 11 mei 2020 om 9:28
119155273 m
Wetenschappers hebben aanwijzingen dat het virus muteert op zo'n manier dat de ziekteverwekker makkelijker de mens besmet, sinds hij van vleermuizen naar ons sprong.
De analyse van meer dan 5.300 genomen (de complete genetische samenstelling) van het coronavirus uit 62 landen toont aan dat het virus redelijk stabiel is. Maar er zijn mutaties (waarbij het aantal chromosomen in de cel is veranderd), waaronder twee genetische mutaties die het kritische "spike-eiwit" veranderen dat het virus gebruikt om menselijke cellen te infecteren.
Onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine benadrukken dat het niet duidelijk is hoe de mutaties het virus beïnvloeden, maar aangezien de veranderingen onafhankelijk van elkaar in verschillende landen zijn ontstaan, kan het virus zich gemakkelijker verspreiden.
Het kan er toe leiden dat een eventueel vaccin al nutteloos is voor het klaar is.
'Dit is precies waar we op moeten letten,' zei prof. dr. Martin Hibberd, hoogleraar opkomende infectieziekten en een senior auteur van de studie. “We maken vaccins en andere therapieën tegen dit spike-eiwit omdat het een heel goed doelwit lijkt. We moeten in de gaten houden dat mutaties de vaccins niet nutteloos maken."
"Hoewel het aantal genetische variaties in dit stadium van de pandemie relatief klein is, hebben we er een paar gezien die belangrijk lijken voor het virus en deze kunnen belangrijke gevolgen hebben voor diagnostiek, vaccins en therapieën."