Volgens Venki Ramakrishnan, een Nobelprijswinnende moleculair bioloog van de Universiteit van Cambridge, is het mogelijk dat mensen ouder worden dan 120 jaar. Ramakrishnan, die voor zijn bijdragen aan de moleculaire biologie de Nobelprijs voor de Scheikunde ontving in 2009, verkent in een interview met The Times de mogelijkheden rondom het verlengen van de menselijke levensduur.
Er is volgens hem geen wetenschappelijke wet is die zegt dat we onze natuurlijke barrière van ongeveer 120 jaar niet kunnen doorbreken. Ramakrishnan vergelijkt de mogelijkheid om langer te leven met het koloniseren van Mars: er is geen fysieke wet die zegt dat het onmogelijk is, maar het is wel zeer moeilijk.
Ramakrishnan benadrukt dat de sleutel tot een lang leven geen geheim is: een gezonde levensstijl aanhouden, inclusief goed eten en slapen, regelmatig bewegen, en het vermijden van ongelukken en erfelijke ziekten. Hij merkt op dat de wil om langer te leven diep in ons geworteld is en dat de vooruitgang in de moleculaire biologie en genetica in de afgelopen 50 jaar aanzienlijke inzichten heeft opgeleverd in de processen van veroudering. Deze inzichten kunnen mogelijk leiden tot doorbraken in het vertragen of zelfs omkeren van het verouderingsproces.
Ramakrishnan's perspectief wordt echter niet universeel gedeeld. Een onderzoek uitgevoerd door drie Nederlandse wiskundigen, gepubliceerd in 2017, concludeerde dat mensen waarschijnlijk niet ouder dan 120 jaar zullen worden. Dit onderzoek, dat de sterfdata van 75.000 Nederlanders die minstens 95 jaar oud werden analyseerde, suggereert dat er een bovengrens is aan de menselijke levensduur die rond de 115 jaar voor vrouwen en 114 jaar voor mannen ligt. Hoewel er uitschieters mogelijk zijn, zoals leeftijden van 120 of 123 jaar, is het onwaarschijnlijk dat mensen 150 jaar oud zullen worden. Dit onderzoek wijst erop dat we weliswaar steeds ouder worden, voornamelijk door verbeteringen in de gezondheidszorg, maar dat de fysieke levensgrens van het lichaam niet verandert.