Vroeg opstaan is in de mode, liefst ga je dan ook nog een uurtje sporten terwijl de zon net opkomt. Menig influencer of gezondheidsgoeroe zweert erbij. Maar het is alleen goed voor je als dat in lijn is met je biologische klok.
Al vaker is aangetoond dat vroege vogels minder last hebben van depressies en andere negatieve gevoelens. Maar de belangrijkste verklaring daarvoor is dat hun biologische klok meer overeenkomt met wat de maatschappij verwacht. Avondmensen moeten vroeg op school of werk zijn, terwijl dat voor hen lastiger is, waardoor ze zich minder goed voelen.
Een nieuwe studie toont dan ook aan dat vroeg opstaan alleen goed is voor je psychische gezondheid als je een ochtendmens bent en dat is deels genetisch bepaald. "We hebben ontdekt dat mensen die niet in lijn leven met hun biologische klok vaker depressief zijn en over het algemeen een lager welzijn rapporteren," zegt biochemicus Jessica O'Loughlin van de Britse universiteit van Exeter.
"We vonden ook sterk bewijs dat het feit dat je een ochtendmens bent beschermt tegen depressie en je welzijn verbetert. We denken dat dat komt doordat avondmensen voortdurend tegen hun biologische klok in moeten gaan, omdat ze vroeg op moeten voor werk."
De studie bevestigt vooral hoe belangrijk het is om in lijn met je biologische klok te leven. Flexibeler werken, zoals dat in coronatijd mogelijk was, kan daar erg bij helpen, denken de onderzoekers.
Bron(nen): Science Alert