In de wereld van obesitasdiagnose en -behandeling staat de Body Mass Index (BMI) al decennialang centraal. Deze index, die het gewicht deelt door de lengte in het kwadraat, wordt wereldwijd gebruikt als maatstaf voor gezond gewicht. Het wordt echter steeds duidelijker dat de BMI tekortschiet als het gaat om het betrouwbare beoordelen van obesitas en gezondheidsrisico's.
BMI houdt geen rekening met factoren zoals leeftijd, geslacht en etniciteit, die van invloed kunnen zijn op de gezondheid bij een bepaald gewicht. Het meet ook niet daadwerkelijk de hoeveelheid lichaamsvet, wat cruciaal is bij de beoordeling van obesitasgerelateerde risico's. Sommige mensen met een hoog BMI zijn feitelijk gezond, terwijl anderen met een normale BMI gezondheidsproblemen kunnen hebben door overtollige lichaamsvet rond hun organen.
Om deze tekortkomingen aan te pakken, pleiten experts voor het gebruik van aanvullende metingen, zoals tailleomtrek, naast BMI.
Maar het gebruik van BMI blijft wijdverspreid, omdat het goedkoop en snel is. Dit is zorgwekkend gezien de vraag naar nieuwe medicijnen voor getroffen, die vaak op basis van BMI worden voorgeschreven.
Een groep van ongeveer 60 obesitasdeskundigen werkt aan nieuwe diagnostische criteria die alle belangrijke orgaansystemen meenemen om te begrijpen hoe gewicht de gezondheid beïnvloed, schrijft Nature
In sommige landen zijn al alternatieve systemen in gebruik, zoals het Edmonton Obesity Staging System (EOSS), dat naast BMI ook lichamelijk, mentale en functionele gezondheidsfactoren betrekt. Deze nieuwe benaderingen worden geleidelijk aan omarmd, maar de overgang naar de klinische praktijk gaat traag.
Het is allemaal duidelijk dat BMI niet langer voldoet als de enige maatstaf voor obesitas en dat er behoefte is aan een meer uitgebreide en nauwkeurige benadering om mensen te helpen hun gezondheid te begrijpen en te verbeteren.
Bron(nen): Nature