Wageningen UR: optimaal benutten van eiwitten

Wetenschap
vrijdag, 05 april 2013 om 11:55
biorefinery syposium wageningen
In ‘’ schrijven wetenschappers van Wageningen UR dat er ook bij een wereldbevolking van 9,3 miljard mensen (verwachting voor het jaar 2050) voldoende eiwitten beschikbaar zullen zijn. De studie is gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De juiste toepassing zoeken is essentieel. Dieren die met laagwaardige eiwitten toe kunnen, zouden bv. geen soja als voer moeten krijgen. Daarnaast kunnen eiwitten gebruikt worden om bepaalde materialen en chemicaliën te vervaardigen die nu synthetisch gemaakt worden op basis van aardolie. De vraag van consumenten naar milieuvriendelijke, hernieuwbare grondstoffen stijgt en bovendien worden synthetische grondstoffen duurder. Eiwitten kunnen juist goedkoper worden doordat de productie ervan in opkomst is. Zo zijn proteïnen uit algen geschikt voor veevoer en voedingssupplementen. Insecten vormen eveneens een goede eiwitbron voor veevoer en waarom niet voor mensen? Ook GFT-afval en reststromen uit de vlees- en schaaldierverwerkende industrieën bevatten veel eiwitten waarvoor biobased toepassingen gevonden kunnen worden. Van 7 tot 10 april 2013 vindt in Wageningen een groot congres over 'Biorefinery for Food, Fuel and Materials' plaats. Daar worden de nieuwste inzichten en technieken gepresenteerd om de koolhydraten, eiwitten en vetten die het beste bruikbaar zijn voor voeding, te scheiden van componenten die waardevol zijn als grondstof voor materialen, chemicaliën, energie of brandstof.
Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen die mens en dier uit hun voeding halen, maar ze worden ook gebruikt in shampoos, bioplastics, coatings of lijmen. Als er voldoende efficiënt met grondstoffen wordt omgesprongen, kunnen wereldwijd voldoende eiwitten worden geproduceerd voor zowel food als non-food toepassingen. Het is wel belangrijk dat de eiwitten die uit de grondstoffen worden gehaald hun unieke eigenschappen behouden.
Bron(nen): Wageningen UR