De olifantenmoeder doorstaat een zwangerschap van 22 maanden. IJsberenmoeders moeten hun gewicht verdubbelen, omdat hun lichaam de foetus anders zou absorberen. En dan zijn er nog de leeuwenmoeders die niet alleen hun eigen kroost zogen, maar ook welpjes van andere moeders.
Craig Saffoe, bioloog en medewerker van de Smithsonian’s National Zoo, zegt: 'Belangrijk is welke moeders hun jongen het beste beschermen en voorbereiden op een onafhankelijk volwassen leven. Daar hoort ook bij hoe ze met hun kwetsbare jongen omgaan'. Neem nu de krokodil: ze heeft kaken waarmee ze botten kan kraken, maar haar jong neemt ze voorzichtig tussen haar kaken en laat het te water.
Gazellen zijn ook zorgzaam, maar op een andere manier. Om de overlevingskansen van hun jongen te maximaliseren, brengen ze ze ergens naartoe en lopen weg. Het lijkt er op dat ze hun nakomelingen verwaarlozen, maar in feite proberen ze de aandacht van potentiële vijanden af te leiden.
Als Saffoe een top-mam zou mogen kiezen, zou het de gorilla zijn. Hoewel baby-gorilla's zelf kunnen lopen als ze 5-6 maanden zijn, is het veiliger om zich aan de rug van de moeder vast te klampen als ze zich verplaatsen. Jonge gorilla's worden gezoogd tot ze 3-4 jaar zijn en blijven in moeder's nest tot ze 6 zijn. Verwaarlozing en verstoting komt zelden voor.
En dit is de top 10 volgens Animal Planet:
Bron(nen): Smithsonian Magazine Animal Planet