Sushi hebben de naam heel gezond te zijn. Maar dat is volgens Katherine Zeratsky niet zonder meer waar. Om te beginnen: één sushi is mager. Maar all you can eat-sushi is helemaal niet mager. Je normale avondmaaltijd bestaat uit zo’n 700 tot 1000 calorieën, maar wanneer je jezelf lekker laat gaan bij zo’n sushi-restaurant kom je al snel op 2000 Kcal uit. Er zijn ook verborgen nadelen. De rijst wordt bewerkt om hem samenhangend te maken. Vaak komt daar suiker bij kijken. Dan zijn er de sausjes: meestal zeer zout en dat is niet goed. In de spicey sushi zit volgens Katherine Zeratsky vaak mayonaise of soortgelijke substantie verwerkt. Rauwe vis is op zich gezond, maar alleen als hij echt vers is. Uit een onderzoek van de Consumentenbond (augustus 2015) kwam naar voren dat de kwaliteit van sushi in veel all-you-can-eat restaurants in Nederland zwaar ondermaats is. Zo zijn de meeste gerechten niet vers en laat de algehele hygiëne vaak te wensen over. De berichten over de kwaliteit en versheid van de supermarkten zijn wisselend.
- Sushi – de combinatie van in azijn gezuurde rijst met vis, ei, groente of vlees.
- Wasabi – de pittige pasta van mierikswortel die je bij de sushi krijgt.
- Nori – geroosterd zeewier, gebruikt in een aantal soorten sushi.
- Maki – rijst omwikkeld met nori en gevuld met rauwe vis, groente, ei of kip/vlees.
- Nigiri – de sushi ligt op een bed van rijst, soms ook met nori op of om de sushi.
- Temaki – puntzak van geroosterd zeewier gevuld met rijst en vis / groente.
- Inside out – een soort maki, maar hier zit de vulling binnenin met daarom heen de nori en de rijst.
- California maki – een populaire inside out maki gevuld met krab, avocado, komkommer en een mayonaise-achtig sausje. Op de buitenkant vaak oranje viseitjes.