Zoute neusdruppels helpen echt tegen verkoudheid

Wetenschap
zaterdag, 07 september 2024 om 6:41
72010655 l normal none
Je kunt echt iets doen om korter verkouden te zijn. Er komt steeds meer bewijs dat neusdruppels en sprays met zoutoplossing helpen bij de behandeling van verkoudheid. De neusdruppels bieden niet alleen extra comfort, omdat je meer lucht lijkt te krijgen. Je wordt er ook sneller beter van, laat onderzoek zien, schrijft de New Scientist.
Meer dan 200 virussen kunnen verkoudheidsachtige symptomen veroorzaken, wat het moeilijk maakt om algemene en effectieve behandelingen te ontwikkelen. Daarom verzachten de meeste verkoudheidstherapieën alleen de symptomen, in plaats van iets aan de kwaal te doen.
Maar onderzoek laat zien dat zoutoplossingen een uitzondering zijn. Studies hebben aangetoond dat volwassenen die neusdruppels of sprays met een zoutoplossing gebruiken bij een verkoudheid,
  • minder symptomen ervaren
  • sneller herstellen
  • minder kans hebben om de infectie door te geven.
Het help ook bij kinderen
Steve Cunningham van de Universiteit van Edinburgh heeft de aanpak ook getest bij kinderen. De ouders van 150 jongeren met verkoudheidssymptomen werd gevraagd om minstens vier keer per dag drie druppels van een zoutoplossing in elk van de neusgaten van hun kind te doen, te beginnen binnen 48 uur na het verschijnen van de symptomen en door te gaan tot ze verdwenen waren.
Een aparte groep van 151 kinderen kreeg de gebruikelijke verkoudheidsverzorging van hun ouders, zoals het geven van receptvrije medicijnen of het aanmoedigen van rust. Alle kinderen waren jonger dan 7 jaar en hun symptomen werden geregistreerd door hun ouders.
De onderzoekers ontdekten dat degenen die binnen 24 uur na het verschijnen van de symptomen met de druppels begonnen, twee dagen eerder herstelden dan degenen die de druppels helemaal niet gebruikten. Andere leden van hun huishouden hadden ook minder kans om zelf verkoudheidssymptomen te ontwikkelen.
Cunningham zegt dat de chloride-ionen in zoutoplossing ervoor kunnen zorgen dat cellen meer van een antivirale stof genaamd hypochlorigzuur aanmaken.