Hoe creëer je het ideale kantoor?

Architectuur
woensdag, 31 oktober 2012 om 18:48
welingelichtekringen header 1
In 1991 stelde het Zwitserse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss al een 10-puntenplan samen met de titel ''. David Weiss is eerder dit jaar overleden, maar de principes voor hun installaties waarbij alledaagse objecten uit hun gewone context worden geplukt, worden nog steeds toegepast. Zie hier de stappen in een notendop en een paar toepassingen ervan in het kantoordesign: Foto's: ©Tatjana Prenzel, Stylepark
  1. Doe 1 ding tegelijk
    Multitasken zorgt ervoor dat je teveel prikkels tegelijk moet verwerken en dat lukt haast niemand. Dat is slecht voor je concentratie en je productiviteit. Creeër daarom een ruimtelijke scheiding tussen de afzonderlijke taken.
  2. Ken het probleem
    Met een beetje kleur, een open ruimte of een verrassend doorkijkje kun je de omgeving aantrekkelijker maken. Maar overdrijf het 'cocooning-concept' niet: er moet ook nog gewerkt worden.
    .
  3. Leer te luisteren
    De kwaliteit van de systemen en de originaliteit van de bouwelementen dienen aangepast te worden aan verschillende behoeften en eisen. In de komende jaren zal communicatie een belangrijke rol spelen, niet alleen op kantoor, maar ook bij de planning en inrichting.
  4. Stel vragen
    Een kantoor is en blijft een complex systeem: de sociale, administratieve en esthetische configuratie daarvan vergt veel vaardigheden. Kijk goed en besteed de nodige aandacht aan de samenhang in het geheel.
  5. Onderscheid zin van onzin
    Elegant design is sober, bijvoorbeeld de tafel van Graph hieronder (ontworpen door Jehs + Laub). Strakke lijnen en een hoge kwaliteit maken het verschil.
    .
  6. Accepteer dat veranderingen onvermijdelijk zijn
    Bureaustoelen zien er speelser en niet zo overdreven ergonomisch uit, maar een gezonde houding blijft belangrijk. Tegenwoordig laten stoelen allerlei bewegingen toe: schommelen, achterover leunen of zijwaarts kantelen. Alleen maar goed voor je rug.
  7. Geef fouten toe
    Alles inzetten op de kantoortuin als een open, stedelijk landschap is niet zonder gevaar. Nu wordt het algemeen toegepast, maar straks volgt er weer iets anders. De integratie van nieuwe elektronische systemen voor visualisatie kan binnenkort verandering brengen in de aanblik van de werkstations.
  8. Zeg het simpel
    Oplossingen zijn er te bedenken voor elke zone en elke werkplek. Met een open structuur die kan flexibel worden aangepast aan de specifieke ruimtelijke instelling en efficiënt zijn in termen van het gebruik van de beschikbare ruimte. Nieuw zijn overdekte werkplekken en vergadereilandjes om je in een afgeschermde omgeving terug te trekken. Het werkstation gaat steeds meer lijken op een cockpit.
    .
  9. Blijf kalm
    'Voor de kijker structureren systemen de context van vrijheid, blindheid en wat komen gaat: de systemen zijn vrij om te bepalen hoe ze evolueren, ze zijn blind voor de gevolgen en het succes van de keuze is afhankelijk van alles wat ze uitsluiten', schrijft socioloog en systeemtheoreticus Dirk Baecker. Je kunt niet ieder systeem naar jouw hand zetten: wees je bewust van de keuzes en volg de ontwikkelingen.
  10. Glimlach
    Zal nog meer beweging de overhand nemen op kantoor? Er zijn al stappentellers waarmee iedereen voor zichzelf kan documenteren dat ze niet de hele dag op hun stoel gezeten hebben. Het streven naar beweging leidt er zelfs toe dat verschillende afdelingen strijden om de titel van 'meest mobiele werknemer van de maand'. Of zoals Gerrit Komrij schreef:
    .
    Ellenbogenwerk
    .
    Hij ziet de toekomst voor zich als mals gras.
    Hoor hem zijn kaken roeren. Hij heeft trek.
    Omzien geeft voor een zakenman geen pas.
    Maar morgen is er altijd tijdgebrek.
    .
    uit: 52 Sonnetten bij het verglijden van de eeuw, 2000.
Bron(nen): Stylepark