Waarom vertelt Johan Derksen steeds ergere dingen? Om het geld kan het niet gaan; hij heeft zoveel dat hij een deel weggeeft. En beroemd is hij al. Maar
Volkskrantcolumnist Jarl van der Ploeg heeft het antwoord. Johan lijdt aan het 'syndroom van Herostratos'
Het syndroom van Herostratos is een aandoening die wordt gekenmerkt door een intense drang naar bekendheid, zelfs ten koste van eigenbelang of de veiligheid van anderen. De term is afgeleid van Herostratos, een Griekse man die in 356 v.Chr. de Tempel van Artemis in Efeze in brand stak. Hij deed dit in de hoop eeuwige roem te verwerven.
Mensen met het syndroom van Herostratos hebben vaak een gevoel van onbelangrijkheid of onzichtbaarheid. Ze kunnen zich wanhopig voelen om ergens om bekend te staan, zelfs als dat op negatieve wijze is. Dit kan leiden tot riskant of destructief gedrag, zoals geweld, vandalisme of brandstichting.
Genee moet Johan redden
Er is geen specifieke behandeling voor het syndroom, maar behandeling kan gericht zijn op de onderliggende oorzaken van het gedrag, zoals lage zelfwaardering of een gebrek aan aandacht.
Enkele kenmerken van het syndroom van Herostratos zijn:
- Een intense drang naar bekendheid of erkenning
- Bereidheid om risico's te nemen of anderen in gevaar te brengen om aandacht te krijgen
- Een gebrek aan empathie voor de gevolgen van hun acties
- Antisociaal of impulsief gedrag
Als je denkt dat jij of iemand die je kent het syndroom van Herostratos heeft, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Hier ligt een rol voor Wilfred Genee en John de Mol.