John Cleese, de 84-jarige Monty Python-acteur, is jaarlijks ongeveer £ 17.000 (€ 20.000) kwijt aan stamceltherapie.
Zijn bedoeling is er een paar jaar jonger uit te zien, zegt hij. De stamcellen die hij gebruikt komen uit een kliniek in Montreux, Zwitserland genaamd La Prairi. Cleese gelooft dat de stamcellen naar de plekken in zijn lichaam reizen waar reparatie nodig is en zich daar omvormen tot de benodigde celtypen zoals kraakbeen- of levercellen.
Hij vindt het bedrag de moeite waard als het hem "een paar extra jaren" kan opleveren. Hoewel stamceltherapie veelbelovend is voor anti-veroudering, waarschuwen experts dat meer onderzoek nodig is om de volledige potentie en veiligheid ervan vast te stellen.
Helpt stamceltherapie tegen ouder worden?
Sommige studies suggereren dat stamceltherapie de sleutel kan bevatten tot het verjongen van verouderende weefsels en organen. Door jonge en levendige stamcellen in verouderende lichamen te introduceren, is de hoop dat deze cellen beschadigde of versleten weefsels zullen aanvullen en regenereren. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot verbeterde algehele gezondheid en een vermindering van de effecten van veroudering.
Hoewel stamceltherapie veelbelovend is, is het belangrijk om het onderwerp met een kritische geest te benaderen. Sommige experts betogen dat de effecten van stamceltherapie op veroudering nog grotendeels experimenteel zijn en meer rigoureuze wetenschappelijke studies vereisen om hun claims te valideren. Bovendien maken de complexiteit van veroudering en de onderliggende biologische processen het moeilijk om een definitieve oplossing aan te wijzen.