Franse topkok levert drie Michelinsterren in: prestatiedruk is te hoog

Cultuur
zaterdag, 23 september 2017 om 12:36
bijgewerkt om woensdag, 25 september 2024 om 8:24
81125732 l normal none
Hij is een van de beste koks van Frankrijk en internationaal bekend, maar Sébastian Bras levert zijn drie Michelinsterren in. De druk werd te hoog, schrijft De Volkskrant. De legendarische Michel Bras begon in 1992 Le Suquet. In 1999 kreeg hij zijn derde ster. Het restaurant stond jarenlang in de top 10 van beste restaurants ter wereld. Zoon Sébastian nam het stokje van zijn vader over en zette de befaamde keuken gericht op streekproducten voort.
Maar de constante prestatiedruk werd de sterrenkok te veel. Na een pelgrimstocht naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella besloot hij het roer om te gooien. Bras wil vrij zijn en zonder de druk leven die vastzit aan drie Michelinsterren. Hij blijft wel koken in het afgelegen restaurant in de heuvels van de Aubrac, maar eenvoudiger, rustiger.
Het is niet de eerste keer dat een kok van naam en faam de Michelinsterren graag wil inruilen voor een kalmer bestaan. Sinds 2005 zijn twee andere Franse sterrenchefs gestopt vanwege de hoge druk. Het lukt niet altijd om het ook echt rustiger aan te doen. In Nederland kennen we Ron Blaauw, die in 2013 stopte met de sterrenkeuken om Rons gastrobar te openen, die een jaar later weer een ster kreeg. Hetzelfde geldt voor Sergio Herman die Oud Sluis sloot om in Antwerpen met The Jane het rustiger aan te gaan doen, dat inmiddels ook weer twee sterren heeft.
Bron(nen): De Volkskrant