Grote internationale druk om meer Gronings gas en Waddengas te leveren

Economie
donderdag, 19 mei 2022 om 10:07
anp 436015854 1
De Verenigde Staten en verschillende landen in Europa voeren de druk op bij Nederland om meer gas te leveren. We moeten ernstig rekening houden met een blokkade van de gastoevoer uit Rusland, zegt de Europese Commissie.
Duitsland wil dat er meer gas uit Groningen wordt opgepompt dan nu gebeurt. Zo vindt vicevoorzitter van het Duitse parlement Wolfgang Kubicki dat 'van de Groningse aardgasvoorraden meer gebruikt zou kunnen worden dan nu het geval is'.
Gasexpert Rene Peters van TNO legt uit dat Duitsland niet zomaar kan zeggen: 'Nederland, lever eens wat meer gas'. Maar bij ernstige leverproblemen binnen de Europese Unie is dat anders: “In dat geval kunnen landen aanspraak maken op de solidariteitsafspraken en moet Nederland gas gaan leveren.”
Naast Gronings gas ligt ook het boren naar gas onder de Noordzee nu op tafel. Er is in de Tweede Kamer steeds meer draagvlak voor. Peters: “Bijna iedereen vindt boren naar gas onder de Noordzee nu prima. We verdienen er ook goed aan, zeker met de huidige gasprijzen: zo'n 70 procent van de inkomsten gaat naar ons allen.” De risico's op aardbevingen zijn kleiner dan in Groningen en volgens onderzoek van de TU Delft valt de milieuschade kleiner uit dan alternatieven uit bijvoorbeeld de VS.
Greenpeace en de Waddenvereniging zijn faliekant tegen 'mijnbouw op de Noordzee' en wijzen al jaren op meer duurzame methodes voor energie opwekken. “Zes jaar geleden nog werd er fors geïnvesteerd in een rechtstreekse pijplijn tussen Europa en Rusland, de Nord Stream. Over gebrek aan visie gesproken’’, zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. ”Ik zie de beelden nog voor me van een trotse Mark Rutte, Angela Merkel en Dmitry Medvedev, die symbolisch de kraan opendraaien. In de wereld liggen de kaarten nu anders.’’