Je zou denken dat boeren het heel slecht hebben. En er zijn zeker boeren die heel hard werken voor weinig geld. Maar de meeste boeren verdienen prima. Frank Kalshoven zocht het uit voor de Volkskrant. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit presenteren de bedrijfsresultaten van het gemiddelde boerenbedrijf in Nederland, met uiteraard de kanttekening dat er veel uitschieters zijn naar boven én beneden. "In 2020 kwam het 'inkomen uit bedrijf' gemiddeld uit op 78 duizend euro. Hier werd door het boerenhuishouden dat jaar zo'n drieduizend uur voor gewerkt. Per bedrijf bedroegen de 'opbrengsten uit toeslagen en subsidies zo'n 19 duizend euro'. Dus: een kwart van het inkomen van boerenhuishoudens bestaat uit subsidie."
In feite is de subsidie hoger, omdat allerlei geldstromen richting landbouw niet als subsidie worden meegerekend. Voorbeelden: de goedkopere diesel en goedkope leningen. Wat ook niet wordt meegerekend is dat boeren massaal afval mogen lozen, mest vooral, waar andere bedrijven voor moeten betalen.
De 'gemiddelde' boer is ook rijk. Met 19 procent behoren boeren tot de grootste groep miljonairs en staan daarmee op de eerste plek. Vooral melkveehouders blijken rijk, want ze vertegenwoordigen negen procent van het aantal miljonairs. Cijfers uit betrouwbare bron: het boerentijdschrift Melkvee.
Bron(nen): Volkskrant Melkvee