Afvalverwerkende sector wil nog meer recycling

Economie
door anp
vrijdag, 06 september 2024 om 13:31
anp060924156 1

DEN HAAG (ANP) - De hoeveelheid afval die in Nederland wordt gerecycled moet verder omhoog om zo de druk op het milieu en het gebruik van nieuwe grondstoffen te verminderen. Dat zegt vertrekkend voorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Afvalbedrijven bij het begin van een nieuwe publiekscampagne om consumenten bewuster te maken van hun eigen rol bij verduurzaming. Nu wordt jaarlijks circa 80 procent van de 59 miljoen ton afval in Nederland gerecycled, maar volgens Van der Ham is het belangrijk dat we snel naar de 90 procent gaan.

"Maar om op die 90 procent te komen moeten er belangrijke keuzes worden gemaakt. Zo moeten producenten van verpakkingen bij wet worden verplicht om bij het ontwerpen van hun product het zo recyclebaar mogelijk te maken. Ook moeten producenten plastic dat vanuit recycling wordt teruggewonnen gebruiken in nieuwe verpakkingen. Maar op al die punten dreigt de politiek de boel uit te stellen. Daarom willen we de consument mobiliseren."

Deze vrijdag begint de campagne TrashTalks op sociale media, maar ook via radio, tv en op straat. Bij die campagne worden zogeheten 'binfluencers' ingezet met de boodschap te kiezen voor recyclebaar materiaal. Zij geven dan tips over welke verpakkingen in bijvoorbeeld supermarkten het beste te recyclen zijn.

Broodzakjes

Van der Ham haalt hier het voorbeeld aan van simpele broodzakjes, die zowel van plastic als papier zijn gemaakt. "Juist die mix maakt recycling lastig. Door mensen hierover te informeren kunnen ze andere keuzes maken. Waar de politiek soms te langzaam gaat, moeten wij ze samen met consumenten opjutten om sneller te gaan."

Hij benadrukt dat Nederland al wel goed presteert op het gebied van recycling. Hij beschouwt afvalverwerking als cruciaal voor de maatschappij. "Iedereen ziet en maakt het. Als de afvalverwerking niet goed functioneert, ontstaan er problemen. Een schone samenleving is een gezonde samenleving." In de sector werken ruim 30.000 mensen en wordt een omzet gedraaid van 10 miljard euro per jaar.

Statiegeld

De scheidend voorzitter is ook positief over de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes, hoewel de inzameling nog niet soepel genoeg verloopt. "Er zitten nog kinderziektes in het systeem. Maar het belangrijkste is de trend dat er nog meer plastic en blik beschikbaar komt voor recycling."

Hij erkent wel dat 100 procent recycling onhaalbaar is. "Er zal altijd afval zijn waar recyclen geen meerwaarde heeft en waar je dan beter energie van kan maken in centrales. Maar er is nog veel marge voor meer recycling. Daarom is deze campagne belangrijk."