Banken verdacht bij faillissement Kroymans

Economie
donderdag, 02 juli 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1

De curatoren in het faillissement van de Hilversumse auto-importeur Kroymans onderzoeken of vier Nederlandse banken die het bedrijf financierden, zichzelf hebben bevoordeeld boven andere schuldeisers en daarme onrechtmatig hebben gehandeld.

Vlak voor het bedrijf eind maart met 750 miljoen euro schuld failliet ging, werden in overleg met ABN Amro, ING, Fortis en de Rabobank gezonde onderdelen van het autobedrijf verkocht aan een ander bedrijf van eigenaar Frits Kroymans. Dezelfde banken treden ook bij dit bedrijf weer op als financiers. De curatoren Frits Kemp en Cees de Jong bevestigen dat ze de transacties onderzoeken. Als de onderdelen niet verkocht waren, hadden die nu bij de verkoop van de failliete boedel veel geld kunnen opleveren voor de schuldeisers, zegt Kemp.

De verkoop van de onderdelen was een eis van de banken, in ruil voor verdere financiering van Kroymans, zegt Tjeerd Meijer, bedrijfsjurist van Frits Kroymans. Kroymans moest van de banken zelf ook nog 25 miljoen euro in het autobedrijf steken. Hij ging akkoord met de eisen van de banken in de hoop zijn autobedrijf hiermee te redden. Ruim twee maanden later ging het alsnog failliet.

Volgens Meijer dacht Kroymans zijn bedrijf nog te kunnen redden. „Maar achteraf gezien kun je zeggen dat vooral de banken beter zijn geworden van de transacties.”

Bron(nen): NRC Handelsblad