De Europese beurzen gingen woensdag stevig omlaag. De perikelen rond Cyprus en de aanhoudende politieke impasse in Italië bleven de gemoederen bezighouden en zorgden voor nervositeit onder beleggers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 345,99 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 516,20 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 1,1 en 1,3 procent. De FTSE in Londen daalde 0,3 procent. In Athene ging de beurs rond 5 procent onderuit. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na ruim een uur handelen 0,3 procent in de min.
In Milaan zakte de hoofdindex 1,1 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. Unicredit zakte ruim 2 procent. De Italiaanse rente op 10-jaarsleningen liet daarnaast de sterkste stijging in meer dan een maand tijd zien. Dat gebeurde nadat de Italiaanse formateur Pier Luigi Bersani, de leider van de centrumlinkse alliantie, de vorming van een brede coalitie uitsloot. De kans op nieuwe verkiezingen in Italië is daarmee toegenomen.
Mediaset klom daarentegen 8 procent. Het Italiaanse mediaconcern, gecontroleerd door Silvio Berlusconi, heeft vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan verlies geleden. Ook keert het bedrijf voor het eerst geen dividend uit. De omzet viel wel hoger uit dan voorzien.
Ook een verdere afname van het vertrouwen van consumenten en producenten in de economie van de eurozone in maart woog op het beurssentiment. Het herstel van het vertrouwen dat in november vorig jaar werd ingezet, is daarmee gestaakt.
In Frankfurt zakte Deutsche Bank meer dan 2 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's dreigt de kredietwaardigheid te verlagen vanwege zorgen over de kapitaalpositie van de grootste bank van Duitsland.
In de AEX was technisch dienstverlener Imtech de grootste verliezer met een min van bijna 4 procent. Uitgever Wolters Kluwer leverde 1,7 procent in na een adviesverlaging door Berenberg. In de MidKap was baggeraarBoskalis de grootste daler met een verlies van bijna 5 procent na een adviesverlaging door SNS Securities.
De euro stond ook onder druk en was 1,2766 dollar waard, tegen 1,2851 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Het is voor het eerst sinds november vorig jaar dat de eenheidsmunt minder dan 1,28 dollar waard is. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 95,84 dollar per vat. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 109,17 dollar.