De brouwerij van Brand vertrekt (grotendeels) uit Wijlre en veel mensen die hechten aan tradities zijn daar boos over. Maar kloppen veel van die 'eeuwenoude' tradities wel? Vaak is het een slim verzonnen marketingverhaal.
Het predicaat 'de oudste brouwerij van Nederland' draagt biermerk Brand met verve. Jammer genoeg is het een sprookje dat ze zelf hebben bedacht. Het jaartal 1340 in hun logo, en de geschiedenistekst: 'In 1340 opent Neerlansch oudste bierbrouwerij haar deuren, in het mooie Wijlre, Limburg' op hun website is pure flauwekul.
Er was ooit een zogenaamd banpanhuis in Wijlre waar swartbier werd gebrouwen, maar dat was pas in 1484. En met Brand heeft dat donkere bier en die boerderij niks te maken. Brand-bier wordt pas 380 jaar later in 1871 voor het eerst gebrouwen in Wijlre. Complete onzin dus van de marketingafdeling van Brand, en een woordvoerder van Brand geeft dat ook toe. Toch blijven kranten als De Limburger de term 'oudste brouwerij van Nederland' gewoon gebruiken.
Doeltreffend maar onzinnigHet gaat hier om een zogenaamde 'opinion chic', zoals Karel van het Reve het noemde. Dit is een pasklaar verhaaltje dat steeds opnieuw wordt verteld, tot mensen het uiteindelijk voor waar aan gaan nemen. Niet alleen Brand, maar veel meer (bier)merken maken zich hieraan schuldig. Ook in de politiek is dit een doeltreffende manier om iets tot feit te bombarderen.
Er is overigens maar één biermerk dat de titel 'oudste brouwlocatie van Nederland met een ononderbroken geschiedenis' mag dragen, en dat is Dommelsch. Dit Brabantse bier wordt al vanaf 1757 in Valkenswaard gebrouwen.