Het is Chinese wetenschappers gelukt om een unieke rijstsoort te oogsten die mogelijk wel 200 miljoen mensen kan voeden. In Qingdao lieten de onderzoekers 6,5 tot 9,3 ton rijst groeien in zout water. De resultaten zijn beter dan verwacht. Er werd gerekend op maximaal 4,5 ton per hectare. Voor de rijst, die 'Yuan Mi' is gedoopt, is water uit de Gele Zee gebruikt. Dit water is verdund en werd op rijstvelden op het strand gepompt in plaats van in de bergen. China heeft een miljoen vierkante kilometer onontgonnen terrein met hoge zout- en alkalinegehaltes. Deze doorbraak betekent dat dit land kan worden gebruikt voor de productie van wel 50 miljoen ton rijst. Daarmee kunnen 200 miljoen monden worden gevoed, zo becijferde de landbouwwetenschapper Yuan Longping, ook wel 'China's vader van de hybride rijst' genoemd. Hij is ervan overtuigd dat China de rijstproductie met 20 procent kan opschroeven als een tiende van deze grond met de rijstsoort wordt beplant. De rijst smaakt ook nog eens erg goed en is rijk aan voedingsstoffen als calcium en micro-nutriënten die typerend zijn voor zout water. Bovendien zou het zeewater ervoor zorgen dat de rijst minder last heeft van ongedierte waardoor boeren minder pesticiden hoeven te gebruiken. Er is echter één groot nadeel: 'Yuan Mi'-rijst is met bijna 6,5 euro per kilo acht keer zo duur als normale rijst. Toch is er alleen al in augustus zes ton van verkocht.