De Europese Centrale Bank (ECB) werkt hard aan de ontwikkeling van de digitale euro. Wat is het? En hoe is de munt anders dan het geld dat nu al virtueel van bankrekening wisselt?
De digitale euro moet betalen nog gemakkelijker maken. Je hoeft geen pasje meer tevoorschijn te halen, zelfs geen smartphone. Het gaat volledig automatisch.
Geldexpert van HLN Véronique Goossens noemt als voorbeeld een parkeergarage. Je rijdt er gewoon in en uit zonder iets te hoeven doen. Het parkeergeld gaat automatisch van je rekening. "Of we stellen onze koffiemachine zo in dat er automatisch koffiecapsules worden besteld als de voorraad bijna op. De betaling ervan gebeurt vanzelf."
Acht op de tien centrale banken is al bezig met de ontwikkeling van zo'n digitale munt. Bij digitaal geld denken veel mensen aan bitcoin, maar zo moet je het niet zien. Die munt fluctueert immers hevig, waar de digitale euro gewoon de waarde van de euro houdt. Ook komt er waarschijnlijk een max te zitten aan het aantal digitale euro's dat je kunt bezitten, bijvoorbeeld 3.000 euro, omdat banken het lastig zouden kunnen krijgen met het verstrekken van kredieten als onze hele bankrekening is omgezet in digitale euro's.
Overal ter wereld wordt gewerkt aan digitale munten, maar het zal nog enkele jaren duren voor we er echt mee gaan betalen.