Gisteren verschenen er behoorlijk alarmerende cijfers van het Europees Milieuagentschap (EEA) over de luchtkwaliteit in Amsterdam en Nijmegen. De hoofdstad stond zelfs op de 182ste plaats van 323 steden in Europa wat schone lucht betreft, Nijmegen op plaats 136. Groningen daarentegen staat op plek 32. Is de lucht daar echt zoveel beter?
Volgens Guus Velders, luchtkwaliteitsonderzoeker bij het RIVM, kun je dat niet zeggen. De verschillen binnen Nederland zijn klein, zegt hij in de Volkskrant. "Zeker als je bedenkt dat de fijnstofconcentraties in heel Nederland in de jaren negentig nog twee keer zo hoog lagen als nu." Alleen rond specifieke plekken, zoals Tata Steel is de luchtkwaliteit beduidend slechter dan in de rest van het land.
Verder zeggen de cijfers minder dan je denkt, omdat er in de meeste steden maar een of twee meetstations staan. Het maakt natuurlijk nogal wat uit of je de luchtkwaliteit meet op een rustige weg door een park of op een drukke ringweg. "Ik zou deze kaart door mijn oogharen bekijken. Die geeft je een globaal beeld waar het in Europa goed en slecht gaat met de luchtkwaliteit," zegt Velders.
Nederland als geheel valt keurig binnen de fijnstofnormen van de EU. Vooral in Oost-Europa en Noord-Italië is de luchtkwaliteit slecht. In de rest van Europa gaat het redelijk goed. Al kan het nog altijd veel beter. Naar schatting overlijden er in Nederland jaarlijks 12.000 mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling. De gemiddelde Nederlander kost het 9 maanden van zijn leven.
Bron(nen): De Volkskrant