Dubbel pech voor studenten die dit jaar afstuderen

Economie
donderdag, 07 maart 2024 om 10:26
anp 482099336
Studenten die dit jaar afstuderen, krijgen een dubbele financiële dreun voor de kiezen. Ze hebben het jaren zonder studiebeurs moeten rooien, hebben daardoor vaak meer geleend, en betalen ook nog eens liefst vijf keer meer rente over hun opgebouwde studieschuld. Dit betekent dat ze gemiddeld zo'n tienduizend euro minder hypotheek kunnen krijgen dan studenten die vorig jaar afstudeerden, blijkt uit berekeningen van Van Bruggen Adviesgroep.
De rente op de studieschuld stijgt dit jaar voor nieuwe afgestudeerden van 0,46 procent naar 2,56 procent. Per 1 januari zijn daarnaast nieuwe hypotheekregels ingegaan, waarbij voor het eerst zowel naar de hoogte van de rente als naar de aflossing wordt gekeken. “Op zich een goede wijziging, maar die pakt uiteindelijk wel negatief uit voor studenten die te maken krijgen met een hogere rente”, legt directeur Jan Thale Haandrikman van de adviesgroep uit in De Telegraaf.
Pechgeneratie
De lichting studenten uit 2015 tot 2022 kregen geen studiefinanciering, maar zaten in het leenstelsel. Zij worden de pechgeneratie genoemd. Vorig jaar is de basisbeurs weer ingevoerd. Er zijn nu zo'n 1,6 miljoen (oud)studenten met gezamenlijk 28 miljard aan studieschuld, berekende het CBS. Ruim 330.000 mensen hebben een studieschuld van boven de 30.000 euro.
'Gigantisch probleem'
“Als je als student de maximale schuld hebt, dan heb je een gigantisch probleem”, zegt Haandrikman. Volgens hem zijn de salarisverschillen met lager opgeleiden ook teruggelopen. “In het verleden had je met een academische opleiding nog een hoog startsalaris, je ging die schuld terugverdienen. Nu is het salarisverschil met mensen met hbo of een interne opleiding veel minder geworden.”
Pleidooi voor gelijke behandeling
Haandrikman pleit voor een vast rentepercentage op studieleningen en dus een gelijke behandeling van studenten. “Ik zou de politiek adviseren om de hoogte van de rente op studieleningen onafhankelijk te maken van de grillen van de financiële markten. Neem als uitgangspunt de gemiddelde vijfjarige rente voor staatsleningen over de afgelopen tien jaar. Dan leg je als overheid soms even iets toe op de studieleningen, terwijl je op een ander moment er iets aan verdient. Maar dan voorkom je dat dit over de rug gaat van een student die net op het verkeerde moment afstudeert.”