Economen leggen uit: zo zorg je dat economische groei doorzet

Economie
dinsdag, 19 september 2017 om 10:39
welingelichtekringen header 1
De economie draait weer op volle toeren. Groeicijfers worden naar boven bijgesteld en de crisis lijkt heel ver weg. Maar hoe zorgen we ervoor dat de welvaartsgroei blijft? In het AD spreken drie belangrijk economen zich uit. Grootse gemene deler? Onderwijs.
Inhaalvraag Jesse Groenewegen, econoom bij de Rabobank, legt in de krant uit dat we niet te veel moeten verwachten: "Dit jaar verwachten wij een economische groei van 3,3 procent en volgend jaar 2,4 procent. Dat is vooral te danken aan de inhaalvraag, omdat wij van ver komen. Voor de jaren daarna denken we dat de economische groei op 1,2 procent maximaal zal liggen."
Onderwijs en innovatie De beste manier om de economie structureel te verbeteren is het verhogen van de productiviteit per werknemer. "De overheid moet investeren in onderwijs," aldus Groenewegen. "Als iedereen van 25 of ouder één maand langer scholing krijgt, levert dat 3,5 miljard euro extra economische groei op. Ook investeren in innovatie loont. Elke euro aan onderzoek en ontwikkeling levert 2,3 euro groei op."
Maar ook bij bedrijven valt winst te halen. "Bij de grote middenmoot van de bedrijven is de arbeidsproductiviteit onder het gemiddelde. Goed management kan die productiviteit al flink opkrikken, blijkt uit studies. Vergader je effectief, heb je heldere doelen gesteld en houdt iedereen zich aan de afspraken? Dat kan al enorm bijdragen.''
Nieuwe technologie Willem Vermeend, ambassadeur Fintech sector, pleit in het AD voor de implementatie van nieuwe technologie. "Ten eerste moeten bedrijven hun bedrijfsprocessen digitaliseren. De tweede trap is investeren in nieuwe technologie. Ik noem vijf technologieën. Kunstmatige intelligentie, big data, blockchain, de technologie achter bitcoin en andere cryptomunten, robots en the internet of things. Dat betekent dat je nu al moet investeren in onderwijs en onderzoek." Maar het grootste effect heeft investeren in klimaat, denkt Vermeend. "We moeten naar een economie die geen CO2 meer uitstoot. Een groene economie is een snelgroeiende economie."
Vrouwen Tenslotte vertelt Marieke Blom, hoofdeconoom ING, haar visie voor een gezonde economie "Mensen moeten eerder uit de baan kunnen stappen die ze opbrandt zonder groot inkomensverlies. Dat betekent dat we moeten blijven uitzoeken hoe we mensen omscholen naar nieuw werk."
"Een tweede belangrijke stap is dat vrouwen die nog veelal deeltijd werken, kunnen helpen de lasten tussen mannen en vrouwen eerlijker te verdelen. Waarom gaan ze niet allebei drie dagen werken, in plaats van een man die 40 jaar fulltime in de bouw zwoegt en zijn vrouw die twaalf uur in een winkel werkt? Zo hou je het samen langer vol.''
Bron(nen): AD