De Verenigde Naties hebben onder druk van de ontwikkelingslanden stappen gezet om een faillissementsprocedure voor naties op te stellen, maar werden teruggefloten door een aantal westerse landen. Pettiflor begrijpt dat wel. 'Het probleem is dat de Verenigde Naties op dit gebied geen echte macht hebben. De instantie kan morele voorstellen doen, maar het zijn het Internationaal Monetair Fonds en de regeringen die beslissen.' Ondertussen wordt het probleem dankzij de extreem lage intrestvoeten met de dag dringender. Veel ontwikkelingslanden profiteren van de huidige situatie om miljarden aan nieuwe schulden te maken.
Er is niets veranderd dus er komt weer een nieuwe
crisis, zegt Ann Pettifor, specialist overheidsschulden aan de universiteit van Londen. Ze is niet de enige econoom die het zegt, maar wel een van de weinigen die de vorige crisis ook juist voorspelde.
Het grote probleem is dat sinds de financiële crisis helemaal niets is gewijzigd aan het beleid voor landen die hun schulden niet meer kunnen terugbetalen. Dat zou volgens Pettifor al heel snel de wereldeconomie opnieuw kunnen bedreigen.
'Er komt een nieuwe financiële crisis,' aldus de econome. 'Brazilië zit al in grote problemen door de sterke dollar. Ik ben ook bang voor de evoluties in Zuid-Afrika en dan is er nog Maleisië, dat grote moeilijkheden ondervindt om zijn leningen in dollars terug te betalen. We zijn terug bij af en ik vind dat erg angstaanjagend.'