Een duurzaam herstel na de coronapandemie? Build back better? Vooralsnog gaan verreweg de meeste euro's en dollars aan overheidssteun naar de fossiele brandstofindustrie. Duurzame initiatieven trekken aan het kortste eind,
schrijft The Guardian.Aan de vooravond van de G7-top in het Britse Cornwall toont een nieuwe analyse van enkele ngo's aan dat de zeven aanwezige landen tussen januari 2020 en maart 2021 zo'n 189 miljard dollar hebben uitgegeven aan staatssteun aan de olie-, steenkolen- en gasindustrie.
Geen voorwaardenVan elke 10 dollar die naar niet-duurzame energie ging werd 8 dollar zonder meer toegekend. Er werden dus geen voorwaarden gesteld aan vervuiling en CO2-uitstoot. Er zijn bovendien zelfs maatregelen getroffen om milieuregels af te zwakken om zo de sector tegemoet te komen.
Slechts een tiende van alle steun van de zeven landen ging naar duurzame energie of klimaatvriendelijke maatregelen. Het meeste geld ging naar de transportsector. Denk aan Air France-KLM, British Airways, Renault of Honda.
Duurzame wederopbouwHet staat in schril contrast met de beloftes die de westerse wereld deed met betrekking tot een groenere wederopbouw. De Britse premier Boris Johnson opent de G7-top op 11 juni met de wens 'to build back better'. Hij zegt de landen te willen verenigen in het idee om na de coronapandemie een groenere, betere toekomst op te bouwen, maar om dat plan te laten slagen, moet er dus nog wel het een en ander gebeuren.
Behalve de G7, bestaande uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de VS en Canada zijn ook Zuid-Afrika, Australië, India en Zuid-Korea aanwezig bij de top.