Huiseigenaren 14 keer zo rijk als huurders (exclusief eigen woning)

Economie
woensdag, 20 oktober 2021 om 13:00
anp 439273478

De kloof tussen woningbezitters en huurders groeit. Het vermogen van mensen met een koophuis is gemiddeld 14 keer groter dan van wie geen huis bezit. En dan is de eigen woning dus niet meegerekend. Dat meldde het CBS gisteren.

Huishoudens met een eigen woning hadden vorig jaar gemiddeld 36.300 euro aan overig vermogen, huurders slechts 2600 euro. Sinds 2013 is het vermogen van huizenbezitters met 10.500 euro gegroeid terwijl dat van huurders gelijk bleef. Logischerwijs hebben ouderen meer vermogen dan jongeren.

De verklaringen liggen voor de hand. Nic Vrieselaar, woningmarkteconoom bij Rabobank, legt uit aan RTL Nieuws dat huurders vaak een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten, waardoor ze minder overhouden om bijvoorbeeld te beleggen. Ook gaan de huren elk jaar omhoog, terwijl hypotheeklasten gelijk blijven.

Daarnaast is de hypotheekrenteaftrek een probleem. Vrieselaar. "Consumenten die een huis kopen hebben vaker een hoger inkomen, maar toch krijgen ze inkomenssteun." Zijn oplossing: "Je kunt de hypotheekrenteaftrek ook verlagen en de inkomstenbelasting verlagen. Dat zou een opsteker zijn voor huurders, ze worden dan niet meer fiscaal benadeeld en ze houden meer geld over doordat ze minder belasting betalen."

Bron(nen): Business Insider RTL Nieuws