WAGENINGEN (ANP) - Boeren en akkerbouwers zijn er vorig jaar in doorsnee op achteruitgegaan. Gemiddeld daalde het jaarinkomen van land- en tuinbouwers met 10.000 euro tot een bedrag van in doorsnee 109.000 euro, meldt Wageningen University & Research (WUR) op basis van een eerste raming. Maar de verschillen tussen boerenbedrijfstakken zijn groot. Zo zagen varkenshouders hun inkomen hard dalen na een uitzonderlijk goed 2023, terwijl er bij melkveehouders meer geld binnenkwam.
Varkenshouders hadden niet alleen te maken met lagere prijzen voor varkensvlees en biggen, maar ook met hogere kosten om hun mest kwijt te kunnen. Lagere prijzen voor varkensvoer konden niet voorkomen dat ze minder overhielden. Het jaarinkomen kwam uit op gemiddeld 210.000 euro, bijna de helft minder dan een jaar eerder.
De verkoop van eieren leverde pluimveehouders ook minder op dan een jaar eerder, doordat de prijs voor eieren gemiddeld genomen lager uitviel dan een jaar eerder. In vergelijking met 2023 daalde het inkomen voor leghennenhouders daarom dit jaar. Maar in vergelijking met de gemiddelde prijzen over de voorgaande vijf jaar krijgen ze nog altijd een hogere prijs voor eieren. Dat komt doordat het aanbod van eieren nog altijd krap is door de vogelgriep.
Zuivel
Melkveehouders gingen er juist iets op vooruit. Het aanbod aan zuivel wordt in Nederland kleiner nu de veestapel krimpt. De vraag groeide het afgelopen jaar juist, waardoor de prijs voor melk steeg. Melkveehouders hadden dit jaar daardoor gemiddeld een inkomen van 74.000 euro, wat 9000 euro meer is dan in 2023. Biologische melkveehouders deelden niet mee in dat voordeel. Zij zagen hun inkomen juist met 16.000 euro dalen tot gemiddeld 33.000 euro omdat bio-melkprijzen niet zo hard stegen als de kosten.
Akkerbouwers, die bijvoorbeeld aardappelen of uien verbouwen, hadden betere oogsten, maar de prijzen waren lager. Hun jaarinkomen daalde in vergelijking met 2023, maar lag nog wel iets hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.
Bloemen
Bloemen sprongen er dit jaar tussenuit qua stijgende prijzen doordat het aanbod was gekrompen. In combinatie met dalende energieprijzen zorgde dat ervoor dat telers van snijbloemen hun inkomens met 140.000 euro zagen stijgen tot 370.000 euro.
De WUR berekent de inkomens per jaar dat een boerenondernemer en bijvoorbeeld diens echtgenoot werkt zonder loon. Onderzoekers gaan daarbij uit van een oogstjaar, dus doen ook aannames over prijzen in de komende maanden.