Grote internationale banken hebben de laaste tijd heel wat over zich heen gekregen. Een bank als Goldman Sachs hielp de Griekse regering creatief bankieren door de begrotingscijfers rooskleuriger voor te stellen dan ze in werkelijkheid waren, en jarenlang een miljardenschuld voor de EU verborgen te houden. Bijna alle internationale grootbanken knipten ongedekte hypotheken op in kleine stukjes die ze vervolgens weer doorverkochten aan elkaar. De bubbel werd verder en verder opgeblazen en de bonussen die ze zichzelf gunden werden hoger en hoger.
Vervelend, maar niks aan te doen. De banken hebben namelijk niets strafbaars gedaan, is het gebruikelijke antwoord. Ze hebben alleen handig gebruik gemaakt van mazen in de wetten en onduidelijk functionerende toezichthouders op de markten. Maar hier gaat misschien binnenkort verandering in komen, schrijft professor Simon Johnson op The Huffington Post. Hij baseert zich op het recente onderzoeksrapport over de ondergang van de zakenbank Lehman Brothers. Daarin zitten wel degelijk aanknopingspunten om bijvoorbeeld schadevergoedingen te gaan eisen. Het verbergen (met hulp van onze eigen ABN Amro, in de laatste fase van Lehman's bestaan) van de schuldenlast van de bank bijvoorbeeld. Volgens Johnson zijn er vergelijkingen mogelijk met de rol van Merril Lynch in het Enronschandaal. Hierbij gingen niet alleen de bestuursleden van Enron de bak in wegens het frauderen met winstcijfers, ook de verantwoordelijke bankiers van Merril Lynch werden strafrechtelijk vervolgd. Fraude met effecten is tenslotte een strafbaar feit, zeker voor professionele bankiers.
Het rapport heeft een 'blik met wormen', opengetrokken over de ondergang van Lehman Brothers. Vooral de rol van Goldman Sachs in Griekenland wordt steeds dubieuzer. Wellicht kan Goldman nog strafrechtelijk vervolgd worden voor het achterhouden van informatie over de staat van de Griekse economie. Een heikel punt is helaas dat er (nog) geen goede jurisprudentie bestaat.