Driekwart van de ondernemers vindt het klimaat voor bedrijven in Nederland verslechterd. Meer dan de helft investeert daarom de komende twaalf maanden niet. Dat blijkt uit een onderzoek van werkgeversclub VNO-NCW.
De stemming in het bedrijfsleven blijkt ronduit negatief. Bijna de helft vindt Nederland geen aantrekkelijk land meer om te ondernemen. Meer dan 80% heeft geen vertrouwen meer in de politiek en het bestuur. Ze vinden het beleid chaotisch en politici teveel met zichzelf bezig. Ze maken zich ook zorgen over de polarisatie. Een op de vijf denkt er over na uit ons land te vertrekken.
VNO-Directeur Thijssen „Het valt me nog mee, als je kijkt wat ik om me heen hoor. Bedrijven blijven hier misschien wel zitten, maar
investeren in het buitenland. Die ontwikkeling zien we nu al een paar jaar, dat er meer geld de grens overgaat om te investeren dan dat er in Nederland binnenkomt.”
Ze ziet ook geen verschil tussen grote en kleine bedrijven. „Ondernemers over de hele linie zijn het gemierenneuk zat”, aldus
Thijssen in De Telegraaf. „Zo’n formatie die na tweeënhalve maand nog niks is opgeschoten helpt daarbij niet. Maar wat bedrijven vooral frustreert, is dat de grote problemen waarmee ze kampen niet aangepakt worden.”
De Brabantse ondernemer John Martens onderschrijft dat. „Je wordt gek van alle regeltjes, er is veel te veel wantrouwen. En degenen die de boel moeten handhaven durven geen beslissingen te nemen. Door de regelindustrie die we gecreëerd hebben is niemand verantwoordelijk.”
Zelf runt Martens in Oosterhout een mkb-bedrijf in bouwmaterialen met 500 werknemers. „We zitten hier als familie al 125 jaar, wij gaan niet weg. Maar ik begrijp wel dat collega’s in deze turbulente tijden niet investeren”, zegt hij in De Telegraaf. „We zijn in dit land lang niet zo zuinig op onze industrie als in België of Duitsland.”
Wat dat betreft hakt ook de toegenomen belastingdruk er bij ondernemers in, vult Thijssen aan. „Nederland is allang geen belastingparadijs meer. De lasten voor onze ondernemers behoren inmiddels tot de hoogste in Europa.”
Beiden houden ondanks alles de moed erin. „Deze uitkomsten zijn zuur, maar ik pluk de dag”, zegt Martens. Thijssen hoopt op een kabinet dat kordaat met de belangrijkste problemen aan de slag gaat. „In de woningbouw bijvoorbeeld. Hou op met die discussie over binnenstedelijk bouwen, in het groen bouwen of een straatje erbij. Ga gewoon wat doen!”