De gemiddelde Nederlander met zijn fulltimebaan breidt de eindjes nog maar net aan elkaar door de torenhoge energierekening. Ondertussen boeken energiebedrijven recordwinsten. Hoogste tijd voor een bofbelasting, klinkt het op Twitter. Waarom aarzelt het kabinet?
De cijfers volgens RTL Nieuws: acht van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld maakten samen in het afgelopen kwartaal ruim 112 miljard dollar winst. Bij Saudi Aramco werd in 91 dagen 48 miljard dollar verdiend. Shell pakte 18 miljard.
Wat er gebeurt met deze winst in oorlogstijd? Het meeste wordt in eigen aandelen geïnvesteerd. Twitter is er klaar mee. Daar is #bofbelasting sinds gisteren trending. "Het is immoreel dat olie- en gasbedrijven recordwinsten boeken door de huidige energiecrisis over de rug van de armsten en ten koste van het klimaat", zei secretaris-generaal van de NAVO, António Guterres, bijvoorbeeld.
Waar in veel landen in ieder geval iets van een windfalltax wordt ingevoerd, blijft Nederland achter. Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën noemde het in juli nog 'niet uitvoerbaar'. Dat terwijl landen als Italië, Spanje, Roemenië, Slowakije, Bulgarije, Hongarije en zelfs het Verenigd Koninkrijk wel een dergelijke belasting invoeren. Halen wij hen rechts in? Of valt ons land - net als in coronatijd - ten prooi aan hele trage besluitvorming? "We krijgen vooral te horen dat het lastig is”, aldus een coalitiebron in het AD.
De oliemaatschappijen maken megagigantische winsten terwijl miljoenen gezinnen de rekeningen voor brandstof en verwarming niet meer kunnen betalen.
— Gert Jan Bakker (@isgoedhoor) August 15, 2022
Tijd om ook in Nederland, net als half Europa al doet, een #profiteurstax of #bofbelasting in te voeren. #TaxTheGreedy pic.twitter.com/fzY8hFzpE7
Dit systeem is verrot. Terwijl mensen zich blauw betalen aan hoge kosten maken 8 bedrijven in 3 maanden ruim 112 miljard dollar winst. De grootste winst in de historie.
— Lilian Marijnissen (@MarijnissenL) August 15, 2022
Daarom: pak deze crisisprofiteurs aan en zet de winsten in voor lagere kosten! https://t.co/mPCmq3wLY8
Ik ben voorstander van het Griekse model. #bofbelasting #mazzeltax pic.twitter.com/QKhOvMpLUl
— Touareg (@Touaregtweet) August 15, 2022
#bofbelasting omdat oliemaatschappijen een voordeel hebben van handel in olie tijdens iets triest als oorlogstijd. Maar is het eigenlijk niet diep triest hoe dit bewijst dat 5 NL’se oliebedrijven blijkbaar afspreken hoe de prijs hoog te houden in zogenaamde ‘vrije’ economie
— Energie-Waterland.nl/ is website van mijn werk (@JanTessel) August 15, 2022
1/2 #bofbelasting @Nieuwsuur
— Erik Knuyt ♻️ ?? (@EKnuyt) August 15, 2022
Hoe krijgen we #multinationals als @Shell zover dat ze n deel van hun #bofwinst uit solidariteit beschikbaar stellen voor mensen met n krappe beurs ?
Nou heel simpel !
We spreken af om massaal 1 maand niet te tanken bij Shell. Dat vinden ze niet fijn.