PwC: Implosie Nederlandse chipsector dreigt door Haags wanbeleid

Economie
vrijdag, 31 mei 2024 om 12:39
asml chinese werknemer verduisterde informatie over technologie1676447610
Het Nederlandse hightechbedrijf ASML hoefde maar te dreigen met vertrek, en binnen drie maanden kregen ze 1,7 miljard euro toegezegd van de regering. Uit een nieuw rapport van accountantskantoor PwC blijkt waarom: de Nederlandse chipsector dreigt door personeelsgebrek, stroomtekorten en gebrek aan ruimte zijn leidende positie kwijt te raken, en zes miljard euro aan inkomsten per jaar mis te lopen.
'Andere landen nemen onze leidende positie over'
“De semiconductor-sector groeit wereldwijd heel hard”, zegt Steven Pattheeuws, partner van PwC en medeauteur van het rapport tegen BNR. “Als wij geen extra stroom, geen extra vierkante meters en geen extra talent kunnen aantrekken, blijft die sector wel actief in Nederland, maar dan groeien we niet mee met de markt.”
30 miljard aan inkomsten per jaar; werk voor 60.000 mensen
Grote ondernemingen als ASML, ASMI, NXP, Nexperia en Besi bedienen volgens het PwC-rapport niet alleen de wereldmarkt, maar zorgen ook voor werkgelegenheid bij honderden toeleveranciers. Dit levert jaarlijks zo'n 30 miljard euro aan inkomsten op en biedt werk aan 60.000 mensen. De toeleveranciers zijn goed voor 41 procent van die omzet en 59 procent van de werkgelegenheid. Deze bedrijven lopen volgens PwC 'op hun tenen', en dat heeft negatieve effecten op de hele sector.
Tering naar de nering
“We moeten de tering naar de nering zetten als we deze sector prioriteit willen geven”, waarschuwt Pattheeuws. “De problemen zijn daar.” PwC vindt dat de chipsector voorrang zou moeten krijgen op het overvolle Nederlandse energienet. Ook moet de besluitvorming bij gemeenten en provincies sneller verlopen, zodat hightechbedrijven sneller kunnen uitbreiden. Dit alles is nodig om de leidende marktpositie te behouden en aan de grote vraag naar chips te kunnen blijven voldoen.