Een volledige boycot van Russisch olie en gas kost Nederland 4,5 procent van het bbp, berekenden economen van de Rabobank. Het land zal direct in een recessie terechtkomen.
Alleen een olieboycot zou al leiden tot een lichte recessie denkt de bank. Rusland zelf is verreweg het grootste slachtoffer. De economie krimpt bij een boycot van olie en gas met 23 procent over 2022 en 2023 is de verwachting.
Er is nu veel steun vanuit de samenleving voor een boycot, maar mensen realiseren zich niet dat de grootste economische klap nog moet komen, denkt de bank. Door de hoge bedrijfswinsten en krapte op de arbeidsmarkt hebben Nederlanders niet altijd door wat de gevolgen zijn van een boycot. Die worden pas over 12 tot 18 maanden duidelijk, schatten de economen.
Bij een onmiddellijke gasboycot is Nederland in november al door de gasvoorraad heen, als het verbruik niet hard omlaaggaat. Rabo-econoom Hugo Erken in de Volkskrant: "Het probleem is dat Nederland voor 80 procent van zijn energieverbruik afhankelijk is van fossiele brandstoffen. In andere Europese landen is dat lager. Daarom zal bij een gas- en olieboycot de Nederlandse economie met 4,5 procent krimpen, tegen 2,6 procent voor de hele eurozone."