'The Great Resignation': is het tijdperk van de anti-ambitie aangebroken?

Economie
vrijdag, 04 maart 2022 om 14:32
anp 443261231

In Amerika hebben nog nooit zoveel mensen ontslag genomen, maar ook in Nederland willen werknemers steeds minder werken, blijkt uit cijfers van het CBS. Is het einde van de 40-urige werkweek in zicht?

In de VS hebben economen de grote ontslaggolf, van mensen die zelf stoppen, al The Great Resignation gedoopt. In de Financial Times spreekt Patrick Freyne van het 'tijdperk van de anti-ambitie'. Veel Amerikanen willen minder werken en zeggen hun baan op om op zoek te gaan naar iets dat hen beter past.

Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University, speelt dit in Nederland ook, maar niet in die mate. Vooral omdat we al relatief weinig werken: jaarlijks 400 uur minder dan de Amerikanen om precies te zijn. "Uniek aan Nederland is dat werk al een minder belangrijk onderdeel is in ons leven dan in veel andere landen”, zegt hij in Metro. "We zijn al deeltijdkampioenen in de wereld.” In 2020 werd in Europa alleen in Duitsland en Denemarken nog minder gewerkt.

Wilthagen ziet dat vooral bij de jongere generatie minder werken normaler wordt. "Je hoort in de media veel over de jonge generatie die niet meer fulltime wil werken, omdat ze vrije tijd belangrijk vinden, er een mini-onderneming naast willen starten of omdat ze op een andere manier geld kunnen verdienen, met crypto bijvoorbeeld”, zegt hij. "Ik merk dit ook als ik met studenten praat.”

Probleem is wel dat de vergrijzing toeslaat en de personeelstekorten gigantisch zijn, met name in belangrijke sectoren als de zorg, het onderwijs en de politie, maar ook in de techniek en ICT. Hoe dat op te lossen, als iedereen minder wil werken? Mogelijk kan er veel werk op kantoren efficiënter worden uitgevoerd, zodat er uren overblijven voor meer cruciale beroepen.

Bron(nen): Metro