UTRECHT (ANP) - Het aantal transacties op de huurmarkt is gedaald naar een dieptepunt, terwijl de hoogte van de huren verder opliep. Volgens vastgoedmanagers komt dat door het grote tekort aan huurwoningen. In de hand gewerkt door veranderde wetgeving worden ook veel huurwoningen te koop gezet. Dit 'uitponden' heeft als gevolg dat ze niet meer beschikbaar zijn voor nieuwe huurders.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) becijfert dat er in het derde kwartaal slechts ruim 6000 'kale' huurwoningen zijn verhuurd. Dat is bijna 19 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijk bleven de huurprijzen stijgen met gemiddeld bijna 7 procent op jaarbasis.
"Het tekort aan huurwoningen is dramatisch, een steeds kleinere groep kan huren", reageert Ronald de Nas, bestuurder bij de brancheorganisatie van vastgoedmanagers VGM NL. "Inmiddels is er al ruim drie jaar een dalende lijn in het aantal nieuwe verhuringen en het einde lijkt nog lang niet in zicht", merkt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter NVM Wonen, daarnaast op. Ze spreekt van een "uitpondtsunami" en roept woonminister Mona Keijzer op om in te grijpen.
Wet betaalbare huur
Keijzers voorganger Hugo de Jonge wilde het tij op de huurmarkt keren met de op 1 juli dit jaar ingegane Wet betaalbare huur. Maar deze wet kreeg al veel kritiek. Vastgoedbeleggers vinden het door de maximale huurprijs voor woningen in het middensegment minder interessant om woningen te verhuren. Daardoor zouden er nu juist extra veel huurwoningen overgaan naar de koopmarkt.
Een grote vastgoedpartij als verzekeraar ASR riep het nieuwe kabinet al op de Wet betaalbare huur te heroverwegen. Topman Jos Baeten zei in augustus dat ASR zijn woningportefeuille voorlopig in ieder geval niet uitbreidt, hoewel Nederland een groot woningtekort heeft.
De cijfers van de NVM laten ook verschillen zien per provincie of stad. Daarbij valt vooral op dat er in Amsterdam sprake is van een kleine daling van de huurprijs. "Dit wordt mogelijk veroorzaakt door de onttrekking van particuliere huurwoningen", oppert De Nas. "Feit blijft dat de tekorten ongekend groot zijn en het aanbod helaas afneemt."