Veelgebruikt kankermedicijn is 99 procent goedkoper nu octrooi eraf is

Economie
zaterdag, 26 maart 2022 om 11:13
anp 431768131
Eén pil van het middel Revlimid kostte jarenlang 218 euro. Nu het octrooi eraf is, betalen ziekenhuizen nog maar 90 cent per pil. Dat ontdekte NRC in samenwerking met onderzoekscollectief The Investigative Desk.
De Amerikaanse farmareus Bristol-Myers Squibb nam in 2019 het eveneens Amerikaanse Celgene over en verkocht sindsdien Revlimid met de werkzame stof lenalidomide. De twee bedrijven maakten de afgelopen jaren samen zo'n 75 miljard euro winst op het middel.
In Amerika ging het er nog gekker aan toe dan in Nederland. Door steeds nieuwe octrooien liep de prijs daar op tot 763 euro per pil. Het huidige octrooi loopt nog tot 2026. Doordat het er in Nederland nu af is wordt pas echt duidelijk hoe goedkoop het middel is om te maken. Ziekenhuizen melden besparingen tot wel 99,75 procent.
"Dat het ineens zoveel goedkoper kan, roept natuurlijk vragen op over de oude prijs”, zegt Carin Uyl-de Groot, professor gezondheidseconomie aan de Erasmus Universiteit in NRC. "Tegelijkertijd is deze besparing hard nodig, want de behandelingen voor multipel myeloom zijn stuk voor stuk duur. Vanwege deze en nog duurdere behandelingen kost een patiënt tussen de 700.000 en 1 miljoen euro per jaar.”
Revlimid wordt veel gebruikt bij patiënten met multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, een vorm van beenmergkanker. Het middel remt de ziekte langdurig. Patiënten gebruiken het soms jaren.