Verdubbeling van aantal faillissementen: “We zaten hier natuurlijk op te wachten”

Economie
dinsdag, 14 mei 2024 om 15:48
anp 496741617
In het eerste trimester van 2024 is het aantal faillissementen bijna verdubbeld vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt een stijging van 47 procent. Onderzoeker Kitty Koelemeijer van Nyenrode is niet verbaasd: “We zaten hier natuurlijk op te wachten.”
Geen hulppakketten meer
De hoogleraar marketing en retailing maakt op BNR duidelijk dat er de afgelopen jaren erg weinig bedrijven op de fles gingen, mede vanwege de vele hulppakketten van de overheid tijdens de coronapandemie en de energiecrisis. Inmiddels lopen de kosten voor werkgevers weer op, bijvoorbeeld de lonen en rentes, maar de omzet stijgt niet even hard mee.
Schuldhulpverlening
“Tegelijkertijd zien we ook een toename van de schuldhulpverlening bij kleinere bedrijven. Elk individueel geval is natuurlijk zeer droevig, maar het is wel logisch en te verwachten”, zegt Koelemeijer.
Stekker eruit
En dan zijn er nog de ondernemers die niet wachten op een bankroet, maar zelf de stekker uit de bedrijfsvoering trekken. “Bedrijven zonder bedrijfsopvolging of bedrijven die geen toekomst meer zagen, hebben vaak gekozen voor een voortijdige bedrijfsbeëindiging om een faillissement juist te voorkomen. Dat is in veel gevallen gebeurd en gebeurt nu misschien nog steeds.”
Handel en transport
Op het moment krijgen bedrijven in de handel en transport de grootste klappen. “Dat kunnen ook veel zzp'ers zijn. Het zijn bedrijven die dachten mee te kunnen liften op de sterke stijging van de online omzet tijdens de coronapandemie. Maar die omzet loopt nu weer terug. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. In de bouwnijverheid en de industrie nam het aantal faillissementen vorige maand ook toe”, aldus de hoogleraar.
Stijging zet door
Ze verwacht dat de huidige stijging van het aantal faillissementen doorzet. “Op een gegeven moment zal het stabiliseren.” Wel verwacht ze dit pas over 'een jaar of twee'. “We zijn qua omzet nog niet op het niveau van 2019, het valt nog niet helemaal mee.”