De Amerikaan Alex Eiser heeft een gat
in de markt gevonden door tafeltjes te reserveren in gewilde
restaurants en grof geld te vragen bij de doorverkoop. De
'tablescalper' verdiende op deze manier het afgelopen jaar omgerekend
zo'n 65.000 euro. Er is echter wel een schaduwkant aan de werkwijze
van Eiser en co: de culinaire fijnproever grijpt continu naast een
tafel.
Het trucje doet denken aan de manier
waarop ook in Nederland mensen flink verdienen met de doorverkoop van
concerttickets of zelfs het recht op inschrijving voor een
studentenkamer. 'Bots' struinen 24 uur per dag het internet af op
zoek naar een vrijgekomen plek, en cashen ze vervolgens in bij de
hoogste bieder.
Wachten, klikken en bidden
New York Magazine beschrijft de gang
van zaken bij restaurant Sailor in Fort Greene, waar mensen elke
ochtend om 10.59 uur inloggen op de site van het etablissement in de
hoop snel een vrijkomend plek te kunnen vastleggen, als om 11.00 uur
de reserveringen voor twee weken later worden geopend. “Het is
wachten, klikken en bidden.” Bij het Italiaanse eethuis Roscioli
‘riskeren New Yorkers hun leven, smeken ze, proberen ze personeel
om te kopen en houden pleidooien om een tafel te krijgen’, kun je
in het tijdschrift lezen.
Rij-zitters
Bij restaurants die geen reserveringen
accepteren, betalen mensen zogeheten rij-zitters, die voor hen
urenlang in de wachtrij gaan staan en een seintje geven als ze aan de
beurt zijn voor een plekje. Anderen zien het als sport om via
reserveringsapps de meest gewilde tafeltjes vast te leggen, om die
reservering vervolgens voor de hoofdprijs door te verkopen. Soms
moeten ze zich voordoen als iemand anders - inclusief een nieuw
e-mailadres of telefoonnummer - omdat restaurants de reservering
anders niet accepteren.
Verschillende accenten gebruiken
Eisler is student toegepaste wiskunde
en daarnaast 'tablescalper'. Hij gebruikt reserveringssites, maar
belt ook naar populaire eettenten. Bij de Polo Bar herkennen ze zijn
stem inmiddels aan de telefoon, legt hij uit. “Dus moet ik
verschillende accenten gebruiken. Soms moet ik me als een meisje
gedragen, en zet ik een hoge stem op. Ik heb ook een paar accounts
bij reserveringssites met vrouwelijke namen.”
Bizarre prijzen
Hij verkocht niet lang geleden nog een
lunchtafel bij Maison Close door voor 800 euro, en een reservering
voor Carbone leverde hem zelfs 980 euro op. In totaal verdiende hij
in 2023 op deze manier zo'n 65.000 euro,
schrijft het AD.
Awkward
De koper krijgt de reserveringsnaam
door en moet deze aan de poort van het etablissement reproduceren.
Dat leidt soms tot wat ongemakkelijke momenten bij de entree van het
restaurant, beschrijft
New York Magazine, vooral voor mensen die net
aan het daten zijn. “Mannen zijn soms verplicht om de namen van
andere vrouwen te noemen en te zoeken naar hun telefoonnummer - de
naam en het nummer op de gekochte reservering.”