De vakbonden gaan pleiten voor een kortere werkweek met behoud van loon. Gekkenwerk vinden werkgevers die wijzen op het personeelstekort. Toch zou het zomaar kunnen dat er meer gedaan wordt in minder tijd als we nog maar vier dagen gaan werken.
Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, meent dat een vierdaagse werkweek positief is voor de productiviteit en de verzuimcijfers, vertelt hij
in De Telegraaf. "Maar van vijf naar vier dagen gaat niet vanzelf. Om in minder tijd hetzelfde werk te doen, moet je goed nadenken hoe je efficiënter en doelmatiger kunt werken. Zeker in een sector als de zorg waar nu al te weinig personeel is, wordt dat heel lastig. Op de korte termijn kun je de administratieve lasten verlichten, op de langere termijn moet je dan denken aan meer automatisering en robotisering.”
Econoom Louis Goulmy denkt dat er vooral bij mannen veel te winnen valt. "Het werkelijke ’probleem’ is niet zozeer de deeltijdcultuur, maar de overmatige focus op voltijd”, stelt hij. "Mannen kunnen best wat nutteloze werktijd inleveren, zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit. En de uren die ze over hebben, kunnen ze dan besteden aan onbetaalde (zorg)taken die nu voornamelijk op het bord van vrouwen terechtkomen.”
Geen smoesjes meer
Vrouwen zijn twee keer zo vaak overspannen als mannen. Dat komt omdat ze naast hun betaalde werk een groot deel van het huishouden en de zorg voor het gezin op zich nemen. "Als mannen minder uren gaan werken, kunnen zij zorgtaken van vrouwen overnemen.” De Beer is het daarmee eens, maar vraagt zich af of mannen dan ook echt meer gaan zorgen. "Dat is niet iets dat werkgevers of vakbewegingen kunnen sturen. Dat beslissen de mensen zelf. Wel hebben ze minder excuus om er niet aan bij te dragen.”