Het anti-slavernij-chocolademerk Tony's Chocolonely heeft toegegeven dat er vorig jaar zeker 1.700 kinderarbeiders betrokken waren bij het maken van zijn repen, schrijft The Times.
Het bedrijf heeft als motto "laten we chocolade 100 procent slaafvrij maken". Maar in het jaar tot april 2021 vond Tony's 1.701 gevallen van kinderarbeid in zijn toeleveringsketen, een stijging vergeleken met 387 het jaar ervoor.
Het gaat om illegaal werk dat wordt verricht door kinderen onder de 18 jaar en dat gevaarlijke en schadelijke taken omvat. Het gaat niet om kinderen die legaal werken.
Het aantal kinderarbeiders dat door de leveranciers van Tony's wordt gebruikt, werd onthuld in het jaarlijkse “eerlijke rapport” waarin staat: “Hoewel we nooit gevallen van moderne slavernij in onze toeleveringsketen hebben gevonden, vinden we wel gevallen van kinderarbeid. Maar voordat u ongerust wordt, realiseer je dit: het vinden van gevallen van kinderarbeid betekent dat er verandering plaatsvindt. We willen de kinderen vinden die illegale arbeid verrichten. Alleen dan kunnen we met de families samenwerken om het probleem aan te pakken.”
Tony is dus een beetje trots op de kinderarbeid.
Het probleem is dat Tony Chocoloney in feite zelf geen chocola maakt, maar dat uitbesteed aan de firma Barry Callebaut, een van 's werelds grootste chocoladefabrikanten. Callebaut werkt volop met kinderarbeid, al probeert het bedrijf dat terug te dringen. "Wij kunnen garanderen dat onze bonen niet ‘gemengd’ worden met andere bonen van Barry Callebaut. Dat we nog steeds gevallen van illegale kinderarbeid vinden heeft dus niet te maken met de productielijn, maar met het feit dat we met nieuwe coöperaties gaan werken. Door illegale kinderarbeid in kaart te brengen bij onze nieuwe coöperaties kunnen we toewerken naar het verminderen hiervan."
Vorig jaar
werd Tony's verwijderd van de Slave Free Chocolate-lijst van 'ethische bedrijven' - waaronder merken als Montezuma's en Divine - vanwege zijn banden met Barry Callebaut.