Op vrijdag laat de NS minder treinen rijden. Logisch: op die dag reizen zeker een vijfde minder mensen per spoor. Want vrijdag is voor velen geen werkdag meer.
Om de personeelstekorten het hoofd te bieden, moet de NS een aantal treinen schrappen. De laatste dag van de werkweek is dan een makkelijke keus. Hoogleraar Joop Schippers van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in de arbeidsmarkt,
legt uit aan De Telegraaf: "We hebben in Nederland nou eenmaal een deeltijdcultuur. En dan is vrijdag een logische dag om vrij te nemen, want er zijn dan weinig verplichtingen zoals vergaderingen.”
Het valt niet altijd mee om iemand aan de lijn te krijgen of dingen te regelen op vrijdag. Schippers: "Dan krijg je dat bepaalde taken blijven liggen tot maandag. En daarmee missen we internationaal gezien de boot, want in andere landen is de vrijdag wel gewoon een werkdag.”
Behalve de vrijdag is ook woensdag populair als vrije dag. Niet voor niets zijn de files op dinsdag en donderdag verreweg het langst. Vorig jaar pleitte vakbond CNV voor een 30-urige werkweek, maar daar zit de gemiddelde Nederlander al niet ver meer van af. Volgens CBS-cijfers werkten vrouwen in 2020 gemiddeld 26,2 uur per week, mannen 35,4 uur.