Nederlandse vrouwen zijn nog altijd kampioen parttime werken, maar daarmee blijft een belangrijke ontwikkeling verborgen: ze maken wel degelijk steeds meer uren. Mannen gaan daarentegen niet minder werken. Per saldo wordt er dus eerder meer dan minder gewerkt in Nederland. Daar lijkt een simpele reden voor: de hypotheek.
Tussen 2003 en 2018 is het percentage mannen dat parttime werkt maar met 4 procent gestegen. In diezelfde periode is het aantal fulltime werkende vrouwen slechts toegenomen van 26,4 naar 28,8 procent. Er lijkt dus nauwelijks iets veranderd aan de traditionele rolpatronen, maar schijn bedriegt, want vrouwen maken wel degelijk langere werkweken. De groep die vier dagen per week inklokt is opgelopen van 18,5 naar bijna 26 procent. Het aantal vrouwen dat minder dan 20 uur per week werkt is gedaald van 29 naar 17 procent.
Maar doen ze dit nu allemaal uit passie voor hun werk, uit ambitie of emancipatie? Vermoedelijk niet. Volgens budgetinstituut Nibud nemen de vaste lasten als aandeel van het totale inkomen al jaren toe. Het zijn dus misschien wel vooral de geëxplodeerde huizenprijzen die vrouwen dwingen tot meer werken.